Σημειώσεις προχωρημένων τεχνικών σπηλαιολογίας

 
Λήψη όλων των σημειώσεων (pdf)

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων εφ’ όσον αναφέρεται ο σύλλογος, ο τίτλος του συγγράμματος και ο συγγραφέας. Θα πρέπει η αναδημοσίευση να χρησιμοποιείται για να προαχθεί η σπηλαιολογία αλλά και να μην είναι ενάντια στα συμφέροντα του συλλόγου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: το παρόν κείμενο απευθύνεται σε κατάλληλα εκπαιδευμένους σπηλαιολόγους

Το παρόν τεύχος αποτελεί την πρώτη έκδοση της προσπάθειας συγκέντρωσης σημειώσεων για τα σεμινάρια Β’ επιπέδου του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. Η αρχική ιδέα ήταν να γράψω σημειώσεις σε «τηλεγραφική» μορφή που να καλύπτουν τις γνώσεις που αποκτά ένας απόφοιτος των σεμιναρίων σπηλαιολογίας Β’ επιπέδου. Το όνομα είχε βρεθεί πριν καν γραφτούν οι πρώτες σημειώσεις: «σπηλαιολογικό σκονάκι» και το εγχείρημα ξεκίνησε.

Στην πορεία, αφού η ύλη που έπρεπε να καλυφθεί ήταν μεγάλη, προστέθηκαν και άλλοι εθελοντές για τη συγγραφή σημειώσεων – ο καθένας με το δικό του στιλ – οπότε η αρχική ιδέα των περίπου 35 σελίδων μεταλλάχθηκε στο τεύχος των 100+ σελίδων που κρατάτε στα χέρια σας. Το όλο εγχείρημα διήρκησε μόλις 2 μήνες, ώστε να υπάρχει υλικό να δοθεί στα σεμινάρια του 2013 – 2014 του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου.

Εκτός από τις νέες σημειώσεις που γράφτηκαν το 2013, το υλικό συμπληρώθηκε με παλιές σημειώσεις μελών του συλλόγου που δίνονταν μέχρι σήμερα στα σεμινάρια Β’ επιπέδου του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. Στη συνέχεια σκοπεύουμε να  εμπλουτίσουμε τα κεφάλαια και πιθανόν να προσθέσουμε νέα. Για την επόμενη έκδοση, οι άμεσες εργασίες που προγραμματίζονται είναι:

  • κεφάλαιο τεχνικών σπηλαιοδιάσωσης
  • αντικατάσταση εικόνων από τη βιβλιογραφία με εικόνες μελών του συλλόγου

Παρακαλούμε τους αναγνώστες που επιθυμούν να βοηθήσουν, να επισημάνουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που προέρχονται κυρίως από το σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του συγγράμματος αυτού, να επικοινωνήσουν μαζί μας (info@speleo.gr).

Χάρις Νικολαΐδου
(επιμέλεια)

Συντελεστές παλιών (π) και νέων (ν) σημειώσεων:

Βασίλης Αθανασόπουλος (ν),
Ξένια Γεωργοπούλου (ν)
Θωμάς Θεοδοσιάδης (π)
Άγγελος Κανάριος (π)
Λευτέρης Καρτέρης (ν)
Στέλιος Κολίσογλου (ν)
Στέφανος Νικολαΐδης (π)
Χάρις Νικολαΐδου (ν)
Γιώργος Πορτοκάλογλου (ν)
Στέλιος Πουλάκος (π)
Βασίλης Τουντόπουλος (π)
Καίτη Συντυχάκη (π)
Γιάννα Χατζή (π)

Εξώφυλλο: Σταματία Λυπαρού

ent