Ο σύλλογος

Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. ιδρύθηκε το 1982 από φυσιολάτρες με αγάπη για τα σπήλαια και πάθος για την εξερεύνησή τους. Από τότε και μέχρι σήμερα, δεκάδες άνθρωποι, νέοι στο σώμα και στην ψυχή, έχουν ενταχθεί στην οικογένεια του ομίλου μας και ακούραστα οργώνουν την Ελλάδα εξερευνώντας και καταγράφοντας νέα σπήλαια. Ο σύλλογός μας δρα χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι πόροι του είναι οι συνδρομές των μελών του. Συνεργάζεται δε με τις αρμόδιες αρχές για την προστασία και μελέτη των ελληνικών σπηλαίων, χωρίς αμοιβή, ενημερώνοντάς τες για τις ανακαλύψεις του.

Η Σπηλαιολογία είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη ζωή στη φύση, την άθληση, τη μάθηση αλλά και την κοινωνική επαφή και τη συνεργασία. Ο σπηλαιολόγος γνωρίζει νέες περιοχές της Ελλάδας, έρχεται σ’ επαφή με τους κατοίκους των περιοχών αυτών, συνεργάζεται μαζί τους, γνωρίζει τα ήθη και έθιμα τους και δημιουργεί νέους φίλους.

Η Σπηλαιολογία είναι το μέσο για την εξερεύνηση του συναρπαστικού και άγνωστου κόσμου των σπηλαίων με ασφάλεια. Για την ασφαλή εξερεύνηση των σπηλαίων χρειάζεται εκτός από θάρρος και τόλμη, ειδικός εξοπλισμός και εκπαίδευση. Η εξερεύνηση απαιτεί συχνά τεχνικές αναρρίχησης και καταρρίχησης με σχοινιά, κατάδυση, ορεινή πεζοπορία καθώς και διαβίωση στο ύπαιθρο.

Η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να εξερευνήσει τα σπήλαια. Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. πραγματοποιεί κάθε χρόνο σεμινάρια σπηλαιολογίας για αρχάριους.  Όποιος θέλει να γνωρίσει τα σπήλαια και να βοηθήσει ενεργά στην εξερεύνηση και προστασία τους είναι ευπρόσδεκτος.